Saturday, December 26, 2009

Adam @ Sehati Berdansa

Jangan lupa saksikan ADAM & Stacy
MENGGEGAR DUNIA
di Malam Final Sehati Berdansa
26 Disember 2009
Jam 9 Malam

Wednesday, November 25, 2009

Lets TOGETHER GATHER!!

KLIK IMAGE UNTUK BESARKAN IMAGE
AFCM REUNION "TOGETHER GATHER"

19th December 2009
Redbox The Garden (Mid Valley)
RM50 Per Person

. bank in to maybank acc no : 1642 7651 8410 (aniza norweina rosli)
. simpan slip bank untuk rujukan masa akan datang
. sms ajk weina 014 - 263 2919 untuk pengesahan
. pembayaran perlu dijelaskan sebelum 10 december 11.59pm
. sila sediakan hadiah untuk aktiviti bertukar hadiah bernilai rm10 ke atas

Monday, November 23, 2009

Adam @ Bi-Pop


Adam & Stacy sekepala tapi tak serasi
Oleh Zubir Mohd Yunus
Bintang Popular, Berita Harian 22 Nov 2009


Adam dan Stacy.

Bintang AF dari Sabah akui sudah kenal keperibadian masing-masing tapi tiada lahir bibit cinta

KALI pertama menonton klip video lagu Menggegar Dunia, duet bintang Akademi Fantasia (AF) - Adam dan Stacy yang disiarkan kali pertama pada 31 Oktober lalu menerusi Astro Ria, penulis teruja melihat gandingan mantap mereka ketika mendendangkan lagu ciptaan Edry KRU itu.

Mengamati liriknya pula, memang benar menggambarkan Adam dan Stacy, mereka pasangan yang tak kena, namun sebaik bergabung di pentas seni - menari dan menyanyi, kedua-duanya meletup apabila bersatu!

Sebelum ini memang tidak pernah timbul sebarang gosip yang mengaitkan Adam bercinta dengan Stacy. Peminat sedia maklum, Adam ketika ini dikatakan ‘berteman tapi mesra’ dengan Naib Johan Pertandingan Akhir Bintang RTM2009, Jo-Anna Sue Henley-Rampas atau Joan, 20, manakala Stacy yang dikhabarkan baru putus kasih dengan bintang AF6, Nubhan, kini dikatakan sedang menyemai benih cinta dengan Akim dari AF7.


Justeru, gandingan Adam dan Stacy, memang tidak kena apabila mereka dikatakan pasangan kekasih, namun apabila melihat keserasian dan kelincahan mereka ketika menyanyi serta menari lagu rancak, Menggegar Dunia yang juga lagu tema filem terbaru terbitan KRU Studios, My Spy, tidak keterlaluan apabila melabel gandingan itu bakal menggegar industri hiburan, buktinya lagu berkenaan kini menduduki carta selesa di beberapa stesen radio popular!

Klip video Menggegar Dunia yang diarahkan Abdulazeez W.R dilatari filem My Spy apabila filem ke-5 terbitan KRU Studios ini dijangka menjengah pawagam pada 3 Disember depan. Pun begitu, KRU Studios bijak mencuri peluang apabila populariti yang sedang diraih Adam dan Stacy di mata peminat, mereka gabungkan untuk menyuntik kelainan dalam filem terbaru mereka, sekali gus bakal menggamit peminat kedua-dua bintang realiti kelahiran Astro ini memenuhi pawagam.

Dalam ramai-ramai bintang kelahiran AF2, Adam boleh dianggap bertuah dan bernasib baik apabila dia masih ‘bernafas’ sehingga hari ini sejak lima tahun lalu menempa nama pada musim kedua program realiti paling berpengaruh itu.

Namun, sekitar 2007, Adam pernah dilatari titik hitam apabila hubungannya dengan pihak media massa terputus seketika gara-gara kerap menghilangkan diri setiap kali cuba dihubungi.

“Sekarang saya sudah berubah apabila menyedari kesilapan dan kecuaian yang pernah saya lakukan. Saya amat menyayangi bidang yang saya ceburi ini, justeru saya tidak mahu lagi mengulangi kegagalan masa lampau. Hubungan artis dan media massa ibarat isi dengan kuku, antara kami saling memerlukan satu sama lain. Selagi termampu, saya akan memberikan komitmen sebaik mungkin.

“Pun begitu, mimpi tidak akan menjadi kenyataan tanpa kerja keras yang berterusan. Ia diperkuatkan lagi dengan lagu-lagu ciptaan Edry KRU yang saya dendangkan diterima baik oleh peminat. Setiap kali saya muncul dengan album baru, saya akan menukar imej, tapi konsep dance music tetap dikekalkan dengan harapan peminat tidak mudah bosan, lebih-lebih lagi dengan kemunculan ramai artis baru kebelakangan ini,” kata Adam.

Selain popular sebagai penyanyi yang mampu membawakan pelbagai genre muzik terutama hip hop dan pop tradisional dance, Adam juga laris di kaca TV dan layar perak. Terbaru, dia baru selesai membintangi filem Dimensi Cinta. Ketika filem berkenaan masih menunggu giliran menjengah pawagam, difahamkan ramai pelakonnya termasuk Adam belum menerima bayaran akhir mereka.

Khabarnya ramai artis kecewa dengan pihak produksi gara-gara bayaran yang belum dilunaskan itu dan apabila diajukan kepada pihak produser, masing-masing cuba lepas tangan.

Kecewa belum terima bayaran

“Ramai artis baru yang berlakon di dalam filem berkenaan adalah muka baru yang bekerja di bawah produksi saya, Aico Entertainment Zone, justeru apabila saya sendiri belum menerima bayaran akhir, macam mana saya nak bayar gaji pekerja? Saya harap produksi berkenaan tidak terus menangguhkan perkara ini, beri penjelasan segera dan dalam masa sama, baki yang tertunggak itu, jangan terus dilengahkan,” rayu Adam.

Tidak lengkap perbualan dengan Adam jika tidak bertanyakan perihal ‘teman tapi mesranya’, Joan yang juga Ratu Tadau Kaamatan Sabah 2007/2008. Sehingga kini kedua-duanya lebih selesa mengakui mereka sekadar berkawan baik, sebaliknya istilah bercinta tidak pernah terbit dalam perasaan masing-masing, walhal gosip bertiup kencang, mencanang kedua-duanya dalam diam-diam menjalin cinta rahsia!

Apabila Adam terus diasak dengan pertanyaan adakah dia sudah bersedia memperkenalkan Joan sebagai kekasihnya, sekali lagi dia terus mengunci mulutnya seolah-olah ada rahsia di antara mereka. Terbaru, KRU Studios terus menyambar peluang keemasan apabila Joan sudah pun menyanyikan beberapa single ciptaan Edry, sekali gus situasi berkenaan bakal merapatkan lagi perhubungan Adam-Joan. Komen Adam?

“Antara saya dan Joan, kami masih berkawan baik. Namun, macam mana nak bercinta, bertemu pun jarang. Saya dapat tahu Joan sudah merakamkan beberapa single ciptaan Edry. Justeru, apabila sudah bekerja satu bumbung, sekiranya diberi peluang bekerjasama, persahabatan yang sedia terjalin mampu dirapatkan lagi. Tapi, apabila bercakap soal cinta, saya serahkan pada jodoh,” jelas Adam enggan mengulas panjang lebar.

Tak selesa digelar Agnes Monica Malaysia

Sementara itu, populariti Stacy semakin melonjak sehingga dia diberi jolokan Agnes Monica versi Malaysia gara-gara kelincahan tariannya sambil menyanyi secara langsung, itu kelebihan dirinya. Namun, adakah Stacy berasa selesa dengan kedudukannya hari ini?

“Saya rasa bersyukur kerana peminat sudah mengiktiraf kebolehan dan bakat seni saya, tapi kadang-kadang tak selesa juga apabila dilabel Agnes Monica Malaysia, terasa diri ini tiada identiti. Saya lebih berasa bangga apabila orang melihat kelincahan saya di pentas, orang berteriak itu adalah Stacy, Stacy AF6!,” katanya bersungguh-sungguh.

Namun, sebelum bergelar penghibur popular seperti hari ini, Stacy pernah melalui hari gelapnya apabila dia bersama keluarga pernah merasai keperitan hidup apabila kemiskinan mereka menjadi hinaan masyarakat, tapi hari ini semuanya berubah dek populariti yang diraih, Stacy dijulang peminat.

“Dulu kita hidup susah, orang menghina, sekarang dah senang sikit, orang memuja, namun itu adalah lumrah dan fitrah manusia. Bagi saya, jika bukan kerana hinaan dan cacian orang, saya tak akan jadi kuat dan berjaya seperti hari ini. Justeru, saya menjadikan kritikan mereka sebagai pembakar semangat. Saya bekerja keras dalam usaha memberi persaingan yang sengit kepada ramai lagi bakat yang bagus-bagus di luar sana,” katanya lagi.

'Tak mungkin kami jatuh cinta'

Stacy juga mengakui serasi dan selesa bekerja dengan Adam menghasilkan pembikinan Menggegar Dunia. Sekalipun mereka dikatakan pasangan tak sepadan, tak mustahil dia mungkin jatuh cinta dengan Adam yang sama-sama berasal dari Sabah apabila berkongsi budaya dan loghat bahasa yang sama.

“Saya dan Adam tak mungkin jatuh cinta, kami dah kenal lama, dah tahu keperibadian masing-masing, memang susah nak jadi pasangan kekasih! Lagipun saya perlu menghormati perasaan Adam dan Joan yang berkawan baik, tambahan pula saya dan Joan satu sekolah di Sabah dulu, dia juga saya dah kenal lama.

“Justeru, cukup sekadar saya dan Adam bergabung di pentas seni, kami boleh meletup apabila digandingkan, sama-sama suka menyanyi dan menari lincah,” katanya.

Apa pula cerita putus cinta Stacy dengan Nubhan dan sejauh mana kebenaran percintaan yang terjalin antara dirinya dan Akim sejak akhir-akhir ini?

“Saya hairan macam mana orang kata saya putus cinta dengan Nubhan, bercinta pun tak pernah. Begitu juga dengan Akim, kami tak pernah keluar dating, tiba-tiba saja boleh keluar gosip saya dan Akim bercinta! Bagi saya, apa yang berlaku antara saya, Nubhan dan Akim adalah salah faham semata-mata. Apabila kami sering bekerjasama menjayakan persembahan nyanyian, mulalah orang bergosip, antara kami pasangan kekasih,” jelasnya lagi.

Kebenaran gosip Stacy pernah mengundang Akim bertandang ke rumahnya?

“Mengarut! Tak pernah ke situ perhubungan kami,” katanya yang mengakui teringin juga bercinta seperti remaja lain, namun ketika ini masanya belum sesuai.

Katanya lagi, dirinya belum cukup kuat memberi komitmen dalam percintaan. “Kalau bercinta, sekejap saja, nak buat apa? Akhirnya jadi macam lagu saya, Pakai Buang, tak mahulah!,” katanya berseloroh.

INFO: Stacy

  • NAMA PENUH: Stracie Angie Anam
  • TARIKH LAHIR: 18 Ogos 1990
  • ASAL: Penampang, Kota Kinabalu, Sabah
  • KELUARGA: Anak kelima daripada enam beradik
  • ALBUM: Aku Stacy mengandungi lagu seperti Aku Stacy, Gagap, Cerah, Cinta Yang Ku Duga dan Pakai Buang
  • SINGLE: Menggegar Dunia (duet bersama Adam AF2) dan Primadona (solo), kedua-duanya adalah lagu runut bunyi filem My Spy
  • DUTA: Power Root dan Intimate Sanitary Napkins
  • PENCAPAIAN: Juara Akademi Fantasia 6 (AF6), Artis Baru Wanita Popular pada Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2008, Penyanyi Pop Popular Malaysia 2009 pada Shout Awards terbitan 8TV dan Ikon Belia Remaja Sabahan oleh Ketua Menteri Sabah
INFO: Adam
  • NAMA SEBENAR: Mohd Aizam Mat Saman
  • TARIKH LAHIR: 19 September 1983
  • ASAL: Inanam Laut, Sabah
  • KELUARGA: Sulung daripada empat beradik
  • ALBUM: Adam, Adam 2 dan Adam 3 (kesemuanya terbitan KRU Studios)
  • SINGLE: Menggegar Dunia (duet bersama Stacy AF6) juga lagu runut bunyi filem My Spy
  • FILEM: Cinta Fotokopi, Main-Main Cinta, Diva dan Dimensi Cinta (belum ditayangkan)
  • DRAMA / TELEFILEM: Pria, Akademi dan Hotel (working titles - belum ditayangkan)
  • TELEFILEM ARAHAN PERTAMA: Wira Malam: Bisikan Naga
  • PENCAPAIAN: Tempat ketiga, Akademi Fantasia 2 (AF2) (2004); Lagu Paling Popular Hits 1 (Joget Lambak, 2007); Pelakon Lelaki Popular pada Festival Filem Malaysia ke-19 (FFM19) berdasarkan undian SMS dan Vokal Duo Terbaik bersama KRU (Terhangat Di Pasaran) pada Anugerah Era 2004/2005

Sunday, November 15, 2009

Jadual Adam - Isnin 16 November

Pagi
Jangan lupa dengarkan Adam
di Radio ERA dalam segmen Aznil & Din Beramboi~!!


Petang Jam 5
Rakaman AC? di Astro

Saturday, November 14, 2009

Performance Adam @ Muzik-Muzik

Tahniah Adam di atas performance yang mantap! Walaupun tidak berjaya mara ke Top 5, tetapi AFCM tetap akan setia dan bersatu untuk menyokong kerjaya Adam di persada seni tanah air! Congratulations! :)

Kata-kata Adam,

"Thanks to all AFCM yg tidak putus asa memberikan sorakan buat Adam semalam. Siapa yang menjerit kuat giler tu? Hahaha Thanks again to all of you and Muaxxxx I LOVE YOU ALL" :)

Adam's performance.
Credit to
SubMstation @ YT




Wednesday, November 11, 2009

AFCM Next Event!!

AFCM Next Event CONFIRM~!!

Guys, get ready to gather among us & Adam on

Saturday, 19th December 2009~!!

Venue & Time will be confirm a.s.a.p. Mark on your schedule now~!! :)

Monday, November 09, 2009

Separuh Akhir Muzik-Muzik

Announcement~!!

Sesiapa yang hendak menonton Separuh Akhir Muzik-Muzik Live di studio Jumaat malam ini, boleh dapatkan tiket. Hanya untuk penyokong Adam sahaja ya :D

Sila SMS jumlah tiket yang dikehendaki dan nama kepada
sis Weina 0142632919

Yang CONFIRM DATANG SAHAJA yang boleh SMS.
Tiket terhad!! Cepat2 SMS!!!

Jumpa di sana~!!!! :D

Friday, October 30, 2009

Tahniah ADAM!!

Tahniah Adam kerana lagu Benar-Benar berjaya masuk ke Pusingan Separuh Akhir Muzik-Muzik!! Sama-sama kita doakan dan pergi ke Plaza Alam Sentral untuk memberi sokongan!!!

Credit Article : Budiey

Pada jam 4.30 petang tadi, telah berlangsung sidang media pengumuman lagu-lagu yang berjaya memasuki Separuh Akhir Muzik-Muzik di perkarangan Sri Pentas. Sebanyak 30 lagu yang telah berjaya memasuki pusingan separuh akhir Muzik-Muzik telah diumumkan dan artis serta wakil telah mencabut undi giliran.

Mereka adalah:

6 Nov
1. Mirage (Pesawat)
2. Kau Aku (Aizat)
3. Dia, Aku dan Kamu (Nadia & Red Peanut)
4. Oh Anok Anok (Reshmonu)
5. Tak Mungkin Kerna Sayang (Alyah)
6. Aku Scandal (Hujan)
7. Enjut (Noraniza Idris)
8. Gila (Mila)
9. Dan Sebenarnya (Yuna)
10. Raja Gelek (One Nation Emcees)
11. Bertamu Di Kalbu (Jaclyn Victor)

13 Nov
1. Aurora (Estranged)
2. Seadanya Aku (Nubhan)
3. Tahu Tak Tau Joget (Jinbara)
4. Ku Pinjam Satu Bintang (Alyah & Riz)
5. Fikirlah (Aizat)
6. Khatimah Cinta (6ixth Sense)
7. Bengang (Akim)
8. Aku Rindu Sayang Kamu (Black)
9. Pari-Pari Di Bawah Angin (Meet Uncle Hussain)
10. Benar-Benar (Adam)
11. Masih Jelas (Hafiz)

20 Nov
1. Situasi (Bunkface)
2. Rindu Terhenti (Tomok)
3. Patri (Jinbara)
4. Pakai Buang (Stacy)
5. Pergi (Aizat)
6. Ketika Ini (Estranged)
7. Bencinta (Faizal Tahir)
8. Cinta Adam & Hawa (Misha Omar)

Tarikh 6, 13 dan 20 November merupakan tarikh persembahan mereka, yang akan berlangsung dari Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral, Shah Alam dari jam 10 hingga 11.30 malam, mengikut urutan yang tertera.

Muzik-Muzik edisi ke-24 ini menampilkan format baru dimana pencalonan lagu tidak fokus kepada tiga kategori utama iaitu Etnik Kreatif, Balada dan Pop Rock. Pendek kata, Muzik-Muzik kali ini tidak mempertandingkan sebarang kategori.

Tujuannya untuk memberi peluang kepada pengiat-pengiat seni muzik untuk bebas berkarya dan hasil ciptaan mereka tidak terbatas kepada tiga kategori ini saja.

Lagu-lagu yang layak dipertandingkan di Muzik-Muzik Separuh Akhir dipilih melalui markah tertinggi yang diperolehi melalui undian yang dibuat setiap minggu dan berdasarkan tempoh kedudukan lagu tersebut di dalam carta mingguan Muzik-Muzik.

Sebanyak 112 lagu yang telah dicalonkan sepanjang tahun mulai 4 April hingga 17 Oktober tetapi hanya 30 lagu sahaja terpilih ke separuh akhir. Dari situ, 14 lagu yang layak ke Anugerah Juara Lagu yang akan diumumkan selepas persembahan terakhir pada 20 November.

Pemilihan dibuat berdasarkan pemarkahan oleh juri profesional berdasarkan persembahan pada malam pertandingan dicampur markah penilaian lagu yang dibuat sebelum persembahan.

Tiket-tiket percuma ke pertandingan separuh akhir Muzik-Muzik boleh diperolehi di Balai Pengawal Sri Pentas Bandar Utama dan Balai Pengawal Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral mula 31 Oktober.

Untuk maklumat lanjut mengenai Separuh Akhir Muzik-Muzik 24, layari www.tv3.com.my

Friday, October 23, 2009

Adam & Badboyz @ Penang

Temui Adam & Badboyz di booth Hotlink,
JomHeboh Penang pada hari Sabtu & Ahad ini!!!

Monday, October 12, 2009

Saya Tak Kisah Kena "Reject" - Adam

Credit to : Gua.com.my
by Miss Ayu | 6 Oct 2009

Adam: Saya Tak Kisah Kena "Reject"

Sudah lama kita tidak mendengar khabar berita daripada Mohd Aizam Bin Mat Saman atau nama popularnya Adam AF2. Kalau tidak silap, kali terakhir berita yang sampai ke telinga GUA, jejaka yang berasal dari Kota Kinabalu dikatakan berjauh hati setelah dia diketepikan daripada drama bersiri ‘Bionik’ yang sedang disiarkan di TV3 sekarang ini.

Menurut sumber, watak hero drama ini, Nik sepatutnya diberikan kepada Adam, tetapi akhirnya Kamal Adli yang terpilih. Hendak tahu sama ada betul atau tidak cerita ini? Jom kita tanyakan kepada Adam sendiri.

“Saya tidak nafikan memang pada asalnya pihak pengurusan (KRU Studios) mahu saya yang memegang watak Nik. Tetapi setelah saya pergi ‘casting’ di TV3, mereka tidak mahu saya berlakon kerana mereka takut saya tidak boleh ‘deliver’ watak itu. Saya terima alasan itu dan sama sekali tidak berjauh hati.

“Mungkin itu bukan rezeki saya. Memanglah agak kecewa kerana tidak dapat membawakan watak superhero, tetapi setiap yang terjadi itu ada hikmahnya,” ujar Adam yang ditemui ketika majlis Rumah Terbuka Aidilfitri anjuran Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM) baru-baru ini.

Ditanya apakah hikmah disebalik kejadian itu, Adam memberitahu selepas tidak berjaya memegang watak Nik, dia telah bekerjasama dengan sebuah syarikat pdoduksi lain dengan menerbitkan telemovie berjudul ‘Wira Malam’ yang disiarkan di saluran Astro Ria pada 19 Jun lalu.

“Kalau saya sibuk berlakon dalam drama ‘Bionik’, pasti saya tidak berkesempatan muncul dengan telemovie ini. Saya memang sudah lama teringin melakonkan watak superhero yang dicipta oleh saya sendiri. Lebih istimewa, saya diberi kepercayaan untuk mengarahkan telemovie ini,” tambah Adam lagi.

Walaupun Adam menerima ‘penolakan’ dirinya sebagai satu perkara positif, tetapi dalam masa yang sama insiden tidak diterima sebagai pelakon utama itu seolah-olah memberi tanda yang dia bukanlah seorang pelakon yang baik.


Mengulas tentang pendapat tersebut, Adam memberitahu yang dia tidak merasakan bakat lakonannya diperlekehkan oleh pihak TV3, tetapi dia percaya TV3 ada alasan yang lebih baik. Bagi Adam, mungkin TV3 inginkan bakat baru untuk dipertontonkan kepada penonton setia mereka.

Dalam perkembangan lain, penyanyi, komposer, pelakon dan pengarah muda ini rupa-rupanya sedang sibuk dengan pelbagai projek bagi memastikan bisnesnya berkembang maju.

Pertama, telemovie ‘Wira Malam’ akan difilemkan tidak lama lagi. Sekarang ini, Adam sedang sibuk membuat persiapan. Jika semuanya berjalan lancar, filem ini akan memulakan penggambaran pada tahun hadapan.

Kedua, Adam juga sibuk menguruskan kerjaya artis naungan syarikatnya, Aico Entertainment Zone iaitu Bad Boys. Kumpulan ini baru sahaja melancarkan tiga single terbaru mereka. Salah satu daripadanya “Sayang Ku Janji” telah pun mula dimainkan di stesen-stesen radio tempatan.

Selain itu, Adam juga akan muncul dengan single terbaru berduet dengan Stacy AF. Single berjudul “Menggegar Dunia” ini merupakan hasil gubahan Edry Kru.

Menyentuh tentang perihal peribadinya, Adam yang pernah digosipkan dengan rakan seperjuangannya, Farah AF ini mengakui yang dirinya sekarang ini masih lagi sendiri.

“Buat masa ini saya masih tidak mempunyai sesiapa. Bukan tidak mahu bercinta, tetapi kesibukkan saya membuatkan saya tidak berkesempatan memikirkan perkara-perkara lain. Kalau sudah ada nanti, saya akan beritahu.”

Saturday, October 10, 2009

Menggegar Dunia

Lagu MENGGEGAR DUNIA duet Stacy dan Adam
untuk Filem Terbaru Afdlin Shauki "My Spy"


Credited this video to ericcraig2
:
Log on to his blog for the lyric
http://headhunters89.blogspot.com

Credited this pictures to :
Stephanies Facebook - http://www.facebook.com/stephystepg?r...
Ariff Zulkarnains Facebook - http://www.facebook.com/profile.php?i...
Remy Othman Photography - http://remyothmanphotography.blogspot
Tonton My Spy at Cinema on Nov 2009 !

Friday, October 09, 2009

Behind The Scene - Adam & Stacy

Full Picture Credit to : Remy Othman (Photography)

Pembikinan Video Clip Lagu Duet Adam & Stacy
MENGGEGAR DUNIA






Friday, October 02, 2009

Adam @ Open House

Temui Adam @ Open House Terbuka KRU
esok (Sabtu) di Berjaya Times Square!! :)

Saturday, September 05, 2009

Adam dengan siapa?

Bersama Anak-Anak Yatim dari Rectar, Subang Jaya
Membeli Belah bersama Adam semasa di bulan Ramadhan
Jutaan terima kasih kepada pihak penaja Mydin~!!



Friday, July 31, 2009

: Dapatkan di Pasaran~!!

Dapatkan single terbaru Mimie Haris - Luahan Hati
&
Mini Album Badboyz di Pasaran~!!



HELLO~!!! Update~!

Dear All Adam's Fans,

Terima kasih kerana masih meneruskan sokongan untuk Adam dan artis-artis di bawah syarikat beliau iaitu BadBoyz & Mimie Haris. Untuk pengetahuan semua, sebuah laman web AicoEntertainment akan diwujudkan bagi menyelaraskan kesemua aktiviti Adam dan anak-anak buah beliau. Laman ini masih di dalam pembinaan dan dijangka akan siap untuk dirasmikan pada bulan 10 nanti.

www.aicoentertainment.com

EVENT~!!
Pejam celik pejam celik, AFCM akan menyambut ulangtahunnya yang ke 5 September ini~!! Oleh itu, jangan lupa untuk bersama-sama Adam & AFCM untuk aktiviti ke 28 awal Oktober nanti~!!! Antara agenda aktiviti ialah meraikan ulangtahun kelahiran Adam yg ke 26, anniversary AFCM ke 5, sambutan Hari Raya Aidilfitri & suprise~!! Nak join? Pastikan terus bersama kami untuk maklumat akan datang~! Sekiranya mempunyai sebarang masalah / pertanyaan sila emel terus ke adamfcm@gmail.com

Tuesday, June 23, 2009

Wednesday, June 17, 2009

WIRA MALAM BISIKAN NAGA


JANGAN LUPA SAKSIKAN WIRA MALAM BISIKAN NAGA
ARAHAN ADAM DI ASTRO RIA PADA JAM 10 MALAM
SABTU INI 20 JUN 2009


Tuesday, June 16, 2009

: Takziah.

Salam semua & Selamat Pagi...

Semalam kami dapat perkhabaran tentang pemergian tunang tersayang Presiden Fadam Fanatic, sis Dekwan kerana kemalangan jalan raya. Di sini, kami seluruh AJK AFCM & mewakili Adam serta ahli2 AFCM ingin mengucapkan takziah di atas pemergian arwah.

Semoga Dekwan sabar dan tabah menempuh dugaan dari Yang Maha ESA. Dunia ini hanyalah sementara. Dari sana kita datang, dari sini kita kembali kepadaNya. Marilah kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah & Yasin kepada arwah. Amin.

Yang tiada kita doakan, Yang ada kita kasihkan.

Sunday, June 14, 2009

NEW EVENT!!!

email us at adamfcm@gmail.com
date & venue will be confirmed this week (around kuala lumpur)
below rm50 per person (will be confirmed this week)

Wira Malam, 6 Sharifah di Astro Ria

Wira Malam, 6 Sharifah di Astro Ria


Siapa sebenarnya di kalangan 6 Sharifah ini yang cuba membunuh Tuan Syed Al-Mamasy?
MENGAMBIL kesempatan sempena penayangan rancangan realiti pencarian bakat baru, Anak Wayang, Astro Ria turut mempersembahkan dua telemovie hebat yang diatur untuk mengisi malam minggu penontonnya.

Menurut Pengurus Saluran Astro Ria, Khairul Mizan Shagul, "Kami akan terus memastikan para penonton setia kami di Astro Ria dihidang dengan program menarik hujung minggu.
Katanya, pada bulan ini, Astro Ria menjanjikan kelainan dalam kandungan telefilem apabila genre drama aksi dan komedi dipilih bagi mengisi slot tayangan perdana Telefilem Layaria ini .

Telefilem berjudul Wira Malam ke udara pukul 10 malam dengan menampilkan wajah eksklusif Astro Megadrama iaitu Aaron Aziz, Adam AF dan pendatang baru, Mimi.
Ia mengisahkan watak seorang super hero remaja dengan turut menyelitkan elemen cinta, aksi dan pelbagai konflik yang berlaku sepanjang masa. Wira Malam hanya muncul pada malam hari dan membantu mereka yang berada dalam kesusahan.
Bantuan demi bantuan diberikan sehinggalah pada suatu malam isterinya dibunuh oleh penjahat. Pada masa kejadian, anak Wira Malam berjaya diselamatkan dan membesar menjadi seorang super hero seperti bapanya.
Anak kecil yang membesar menjadi super hero itu terus menyambung perjuangan bapanya tanpa mengetahui identiti ayahnya yang juga merupakan seorang super hero. Ketika sibuk menyelamatkan orang awam yang berada dalam kesusahan, beliau terserempak dengan bapanya.

Kemeriahan malam minggu tidak terhenti di situ apabila sebuah lagi telefilem komedi bakal menyusul pada 26 Jun pukul 10 malam berjudul 6 Sharifah.
Telefilem itu mengisahkan tentang kehidupan sebuah keluarga yang berada. Ia bermula apabila cubaan untuk membunuh ketua keluarga, Tuan Syed Al-Mamasy yang bukan sahaja mengejutkan ahli keluarga ini malah mula menyingkap sebuah misteri.
Kejadian ini juga telah menyebabkan enam orang ahli keluarga Tuan Syed disyaki sebagai dalang utama cubaan pembunuhan itu.

Suspek yang disyaki membunuh Tuan Syed antara isteri dan anak-anaknya yang terdiri daripada Sharifah Aminah yang dilakonkan Sharifah Shazleen; isteri Tuan Syed, anak perempuan kesayangan Tuan Syed; Sharifah Baizura (Sherie Merlis), anak perempuan yang suka mendatangkan masalah; Sharifah Chariah (Sharifah Shahora), anak perempuan yang berhasrat untuk menjadi pelakon; Sharifah Dolilah (Lufya AF), anak perempuan yang suka memberontak dalam keluarga; Sharifah Endon (Sharifah Zarina) atau anak perempuannya yang gemar berselindung; Sharifah Florita (Shazliana Suhaimi).
Dua orang penyiasat persendirian diupah untuk meleraikan misteri yang terungkai di dalam keluarga Tuan Syed ini.

Monday, June 08, 2009

Protege Adam -Berita Harian 8th June 09

Protege Adam

Oleh Zaidi Mohamad
zaidim@bharian.com.my


BAD BOYZ senang bekerja dengan Adam.

Bad Boyz jadi pertaruhan sulung bekas pelajar Akademi Fantasia untuk teruskan legasi seni

IMPIAN untuk mengejar cita-cita seperti artis pujaan dan kebanggaannya selama ini iaitu KRU sudah pasti menjadi kenyataan. Laluan getir yang harus dihadapi sejak bergelar artis termasuk onak duri berliku ditangani hebat tanpa sebarang penyesalan. Buktinya, hayat jejaka itu masih relevan.

Malah, bukan lagi bicara kosong, Adam atau nama sebenarnya Mohd Aizam Mat Saman kini sudah mempunyai artis naungannya sendiri seperti idolanya itu. Kumpulan Bad Boyz menjadi pertaruhan sulung Adam bagi meneruskan legasi seninya. Mimi yang pernah menyertai My Star LG pun bakal disunting Adam tidak lama lagi.


Melonjak selepas menempa populariti sebagai pemenang ketiga pertandingan realiti Akademi Fantasia musim kedua, jejaka berusia 25 tahun itu pantas mengumpul dan menitip pengalaman yang ditimba bersama kumpulan trio tiga beradik itu.

Bijak mengorak langkah demi masa depan yang terjamin, jejaka kelahiran Inanam, Kota Kinabalu, Sabah, Adam sudah pun bergelar usahawan muda selepas menubuhkan Aico Entertainment selain memiliki studio tarian sendiri. Perkataan Bad itu sendiri memberi definisi tertentu iaitu Budak Ada Disiplin.

“Adam tidak boleh berpuas hati dengan apa yang dimiliki. Dengan dunia sekarang yang tidak menentu, Adam harus bijak mencuri peluang di depan mata bagi memastikan survival. Selain kepada diri sendiri, tumpuan sekarang perlu diberikan kepada kumpulan Bad Boyz.

ADAM

“Inisiatif Adam mengambil mereka yang mulanya berasal sebagai penari dari Sabah terdetik memandangkan di Malaysia sudah jarang kumpulan penari yang boleh menyanyi. Lalu, terhasillah konsep muzik yang diberi pop shuffle yang pertama kali diperkenalkan di Malaysia. Berkat pendedahan awal yang Adam berikan kepada mereka di siri jelajah Power Root dan promosi album, kelibat mereka (Bad Boyz) sudah mula diperhatikan.

“Kini Adam rancak merancang fotografi bagi publisiti pengenalan untuk mereka. Single pertama mereka ciptaan Adam sendiri berjudul Pacar Pisau Cukur pun sudah mula diputarkan di beberapa stesen radio. Insya-Allah mereka akan muncul dengan album single memuatkan tiga buah lagu tak lama lagi,” katanya sambil memberitahu album single itu turut akan dijual secara terus ketika mengadakan persembahan.

Tertubuh awal 2008, mulanya kumpulan ini dianggotai empat orang anak muda termasuk cebisan kumpulan Evoke yang pernah menyertai Gang Starz musim pertama yang juga menampilkan Stacy sebelum dia bergelar juara Akademi Fantasia musim keenam.

Selepas Stacy membawa haluan sendiri, Evoke diteruskan oleh Marlon (21), Yandy (25) dan abang kepada Stacy, Chaq. Selepas diuji bakat oleh Adam, Ry’an (21) menyertai jentera kumpulan itu dan dinamakan sebagai Bad Boyz. Bagaimanapun, kini Bad Boyz kekal bertiga selepas Chak mengambil keputusan nekad menyertai Mentor musim terbaru menjadi protege kepada komposer Ajai.

“Mengikuti peredaran zaman remaja, lalu konsep shuffle menjadi pilihan. Apa terjadi, Bad Boyz masih perlu diperjuangkan biarpun tanpa Chaq di sisi yang ingin tampil solo. Selepas lagu Pacar Pisau Cukur, single kedua Sayang Ku Janji menyusul kini dan bakal diikuti dengan Bila Kau Tiada (single ketiga). Insya-Allah projek Adam dengan kumpulan Esdco akan dilaksanakan selepas itu,” katanya yang bakal muncul dengan single terbaru berjudul Kau.

Selain bergelar komposer, Adam kini turut bergelar pengarah muda menghasilkan telefilem yang diolah skripnya sendiri di bantu kawannya. Telefilem superhero itu turut menampilkan Adam sebagai teraju utama dan diberi judul Wira Malam Bisikan Naga.

“Adam turut memperkenalkan Bad Boyz dan Mimi dalam telefilem sulung itu. Insya-Allah telefilem itu akan disiarkan Jun ini di Astro Ria. Telefilem itu mendapat kerjasama dan kepercayaan Curio Communication dan Astro,” kata Adam yang baru saja selesai penggambaran filem Dimensi Cinta arahan Eddie Pak.

Terus berjuang tanpa Chaq

SEWAKTU fotografi ini berlangsung, terdengar panggilan bos yang digunakan kumpulan Bad Boyz kemudian disahut Adam. Begitu erat silaturahim mereka, bagaikan adik beradik. Keserasian itu juga jelas sekali tidak menyukarkan fotografi ini dikendalikan kerana kemampuan mereka menghayun langkah tarian sedikit sebanyak memudahkan pos digayakan.

Begitu menghargai usaha, bantuan dan pelaburan yang diberikan Adam, mereka sebaik mungkin tidak akan mempersiakan peluang yang diberi. Walaupun baru saja ‘kehilangan’ Chaq, mereka tidak sesekali bermusuh dengannya kerana yakin itu pilihannya.

Kata Ry’an, pada mulanya perasaan kecewa mula menyelinap dalam hati dek tindakan Chaq, namun kesungguhan Adam membuatkan mereka terus kental membawa jenama Band Boyz secara bertiga.

“Tipulah kalau saya cakap tak kecewa dengan tindakan Chaq. Bayangkan selepas bertahun-tahun bersama dan mula dikenali dengan Bad Boyz. Malah beberapa proses termasuk menghasilkan klip video sudah dilakukan bersamanya. Namun apakan daya, sudah rezeki dia menyertai Mentor. Kami tak mahu sekat rezekinya.

“Di bawah pengurusan Adam, dialah yang menjaga makan minum dan penginapan. Pendek kata, semua ditanggung beres. Ini namanya situasi menang-menang dan kami tidak sesekali akan melupakan jasa baiknya. Dialah yang mengambil kami untuk menjadi penari pengiringnya dan kemudian dia nak tolong kami bikin album pula,” kata Ry’an yang sudah dua tahun lebih membabitkan diri sebagai penari.

Sementara itu, Marlon yang sudah mula menari sejak usia 16 tahun meletakkan harapan yang tinggi terhadap Bad Boyz. Mengenai Chaq, Marlon berkata biar sedikit terkecil hati dengan langkahnya menyertai Mentor, Marlon yakin semuanya perlu diabaikan demi masa depannya.

“Biarpun sekarang kita lihat kebangkitan band indie yang mula menerjah pasaran arus perdana, ia bukan alasan untuk kami yang memperjuangkan konsep berlainan mencuba nasib dan menguji pasaran. Dengan kemampuan kami menari shuffle dan menyanyi secara vokal harmoni, ia antara kelainan yang dapat kami tawarkan kepada peminat,” kata Marlon.

Manakala bagi Yandy, pada peringkat permulaan memang diakui mereka agak sukar membiasakan diri tanpa Chaq. Namun, seiring perjalanan masa, mereka kini sudah mula membiasakan diri.

“Pada mulanya, saya sendiri tidak bersetuju dengan keputusannya menyertai pertandingan realiti itu. Kalau pun saya di tempatnya, saya mungkin tidak akan melakukan perkara terbabit. Bayangkan kumpulan Bad Boyz sudah bersedia untuk melangkah dengan lagu dan klip video yang sudah siap, dia pula berbuat demikian.

“Kasihan juga dekat Adam yang sudah melabur banyak wang ringgit untuk kami. Tapi apa perlu mengenang lagi perkara ini kerana kami perlu memandang ke depan. Sebagai kawan, saya dan yang lain mendoakan kejayaan Chak dan berharap silaturahim antara kami akan terus kekal bersatu,” kata Yandy yang senang bekerja dan sekepala dengan Adam.

INFO: Kata Adam

  • Shuffle mula meledak dari Melbourne, Australia. Shuffle lebih banyak memberi penekanan kepada gerakan dan langkah kaki. Malah, istilah tetonic pun ada tapi lebih menggunakan kekuatan tangan. Demi kelainan, maka konsep pop digandingkan dengan shuffle.

  • Pernah mencipta lagu sendiri untuk albumnya sebelum ini menerusi beberapa deretan lagi seperti Hai dan Ku Bertanya. Sebagai kesinambungan, Adam turut mencipta lagu hasil nukilan sendiri untuk Bad Boyz.

  • Bad itu turut mempunyai maksud akronim tersendiri iaitu Budak Ada Disiplin dan sudah lama Adam memendam perasaan untuk menggunakan nama itu dan akhirnya ia dilampiaskan menerusi jenama artis sulung di bawah naungan syarikatnya.


Saturday, June 06, 2009

ON AICO

Heylo AFCM!! Ada berita baik untuk anda semua!! Ingin mengetahui perkembangan terkini Adam, BadBoyz, artis2 bawah Aico Entertainment, FC dan aktiviti?? Kepada pengguna MAXIS & DIGI sahaja, kini anda semua boleh menikmatinya dengan menerima berita terbaru di telefon bimbit anda!!

MAXIS :
sms ON AICO dan hantarkan ke 22700

DIGI :
sms ON AICO dan hantarkan ke 36400


Register PERCUMA. Terima berita juga PERCUMA.
Kecuali jika anda hendak DOWNLOAD, maka barulah kredit anda dipotong.

^__^

Tuesday, June 02, 2009

Adam @ Promotion Power Root

ORANG-ORANG PANTAI TIMUR!!!
JOM DATANG BERAMAI-RAMAI KE PROMOTION POWER ROOT MINGGU INI!!

ADAM AKAN BERADA DI :

5 June 2009 : Promotion Power Root @ Kelantan

6 June 2009 : Promotion Power Root @ TF Value Mart, Raub, Pahang

JUMPA DI SANA ~!!!

Friday, May 29, 2009

Temui ADAM Hujung Minggu Ini

Temui ADAM pada cuti hujung minggu ini di lokasi Berikut :-

Tarikh : 30 Mei 2009
Lokasi : Tempat letak Kereta Majlis Daerah Pekan Pahang





Tarikh : 31 Mei 2009
Lokasi : Bintang RTM 2009@Auditorium Perdana Angkasapuri TV2
Masa Jam 8.00 mlm

**ADAM akan menjadi artis undangan utk Pertandingan Bintang RTM 2009..Kepada AFCM yg berminat utk ke Bintang RTM 2009 minggu ini,boleh dapatkan tiket pada Feeda 017-6400210(sms shj k)..Tiket2 boleh diambil pada hari yg sama..seee uuu!!!

Sunday, May 24, 2009

Tidak sia-siakan peluang-Bi Pop

Tidak sia-siakan peluang
Oleh Zubir Mohd Yunus



Adam, Raja Farah rebut setiap kesempatan yang terbuka di depan mata selagi usia masih muda

MINGGU lalu industri hiburan menyambut kehadiran seorang lagi juara Akademi Fantasia bagi musim ketujuhnya (AF7), Mohd Hafiz Mohd Suip, 19, sekali gus semakin bertambah bilangan bintang kelahiran program realiti TV.

Persaingan juga semakin sengit apabila peminat dunia seni mempunyai lebih ramai pilihan siapakah bintang yang benar-benar layak digelar penyanyi dan penghibur.

Seperti kelazimannya, setiap kali muncul bintang baru AF, bintang lama semakin dilupakan atau nama mereka terus melalui zaman suram kecuali hanya beberapa nama saja yang masih bertahan hingga hari ini. Itupun bersama kegigihan dan usaha keras berterusan memahat nama di hati peminat supaya tidak terpinggir dan dilupakan begitu saja.



Selain Asmawi Ani atau Mawi yang masih 'bertaring' hingga hari ini sekalipun tidak setajam dua atau tiga tahun lalu, Mohd Aizam Mat Saman atau Adam, 25, dari AF2 pula terus berusaha mempertahankan namanya agar tidak tenggelam dibawa arus populariti bintang baru yang tumbuh bak cendawan selepas hujan. Supaya peminat tidak bosan dengan dirinya, Adam mencari pembaharuan dan menyuntik pen-jenamaan baru pada karier seninya.

Begitupun, Adam masih bernasib baik apabila produk nyanyiannya mendapat sentuhan daripada KRU Studios. Kini dia harus semakin laju memacu kerjaya seninya, selain membuktikan kepada peminat, walaupun Maestro Talent & Management (Maestro) yang sudah tinggal nama dan sejarah manis, namun bagi Adam, dia tidak semestinya turut terkubur dan memberi laluan mudah kepada bintang sedia ada membenam bakatnya!

Adam yang sinonim dengan bakat nyanyian, tarian lincah dan berjinak sebagai pelakon, kini dia melangkah setapak lagi apabila bergelar pengarah drama.

"Akhirnya saya buat keputusan untuk bergerak sendiri supaya cita-cita tercapai. Menyanyi dan berlakon saya sudah buat, akhirnya saya beranikan diri untuk mengarah drama pula. Dalam hidup ini kita harus berani mencuba, barulah kita tahu sejauh mana kemampuan diri. Bersama tunjuk ajar daripada mereka yang lebih senior, Wira Malam: Bisikan Naga akan menemui penonton di Astro Ria, berkemungkinan Jun ini," kata Adam.

Telefilem bergenre aksi dan menampilkan super hero itu adalah terbitan Curio Communications. Selain Adam sebagai tunjang utama, pelakon lain ialah Mimie (finalis MyStarz LG2), Faizal Hussain dan Aaron Aziz. Menerusi telefilem ini juga, Adam memaparkan kebolehannya bermain senjata yang dinamakan 'chako'.

Kini, telefilem Wira Malam: Bisikan Naga sedang melalui proses suntingan dan memasukkan kesan khas serta muzik.

Adam juga mempunyai produksi sendiri, Aico Entertainment. Buat masa ini dua artis bernaung di bawah syarikatnya, Bad Boys dan Mimie. Adam mengakui, cita-citanya di penghujung karier, dia mahu menjadi seperti KRU yang mampu menerbitkan album, filem dan drama sendiri.

Sudah memiliki kekasih hati

Tidak lengkap kehidupan Adam sebagai artis jika tidak terpalit kontroversi cinta. Selepas putus kasih dengan model dan pelakon, Juliana Evans, Adam dikatakan menjalin hubungan serius dengan model dan pelajar dari negeri kelahirannya, Sabah. Pun begitu, bukan mudah membuka mulut Adam bercerita mengenai teman barunya itu kerana baginya ia terlalu peribadi dan malu jika hubungan itu tidak menjadi berkekalan.

Namun, Adam terus dipujuk untuk menceritakan siapakah gerangan empunya diri, Joanna Sue Henly, 20, gadis berdarah campuran Dusun-Amerika yang berasal dari Kota Kinabalu itu. Joanna atau lebih mesra disapa Anna itu adalah Ratu Keamatan Sabah 2006/2007 dan kini menyertai pertandingan Bintang RTM 2009, selain melanjutkan pelajaran dalam jurusan undang-undang di sebuah kolej swasta terkemuka di Kuala Lumpur.

"Anna adalah kenalan lama saya. Selepas keluar AF2, saya bertemu Anna ketika menjayakan persembahan di Dewan KDCA, Sabah. Kami berkawan rapat hinggalah hari ini, lebih-lebih lagi kami berkongsi minat yang sama, suka menyanyi. Kini, apabila dia menyertai Bintang RTM 2009, saya sentiasa memberinya sokongan," kata Adam lagi.

Ada perancangan untuk melamar Joanna sebagai kekasih seterusnya teman hidup?

"Orang secantik Anna, tipulah kalau saya tak ada perasaan suka kepadanya. Tapi, saya tak mahu terburu-buru. Segala-galanya saya serahkan pada jodoh.

"Lagipun kami masih muda, perjalanan hidup masih jauh. Karier pun masih belum tercapai sepenuhnya. Yang penting, buat masa ini kami selesa sebagai kawan baik, kami tidak pernah bercinta," kata Adam yang masih berteka-teki mengenai hubungannya bersama Joanna.

Raja Farah tidak mengalah

Sementara itu, Raja Farah, 21 tidak mahu mengalah dengan kemunculan ramai muka baru di bidang lakonan apabila dia terus bekerja keras supaya peluang kerja sentiasa mengintainya. Biarpun sudah enam tahun melayari dunia seni sebagai pelakon dan pengacara, belum ada sebarang anugerah yang dimenanginya sebagai kebanggaan dan sekadar berpuas hati sebagai finalis Pelakon Wanita Harapan pada Festi-val Filem Malaysia ke-19.

"Saya akui, rentak kerjaya seni agak perlahan, nama saya tidak melonjak seperti artis lain, orang kata apabila buka saja TV, semua saluran ada muka kita. Bagi saya, terpulang pada rezeki masing-masing.

"Ada juga pelakon tambahan, berlakon satu, dua drama, namanya terus naik. Ada juga yang dah berlakon lebih 10 tahun, orang masih tak kenal," kata Farah.

Apa komen Farah apabila ada segelintir aktres mendaki ke puncak dengan cara kotor, umpamanya sedia menerima pelawaan penerbit mahupun pengarah filem dan drama untuk ditiduri?

"Tidak dinafikan, perkara seperti itu pernah berlaku. Artis tidur dengan pengarah?! Saya malu apabila ada orang bercerita pada saya! Saya kecewa apabila perkara jijik itu berlaku di tempat kita cari makan. Bagi saya, terpulanglah pada individu masing-masing, mungkin mereka rela melakukannya kerana terdesak atas kesempitan hidup atau nak cepat kaya.

"Tapi, saya bernasib baik kerana belum ada pihak yang mengambil kesempatan ke atas diri saya. Mungkin ibu sentiasa menemani saya, mereka tidak ada ruang untuk berbuat sesuatu yang kotor. Janganlah salah guna kuasa yang ada pada kita untuk menindas orang lain semata-mata untuk kepentingan peribadi," kata Farah yang kini mempunyai pembantu peribadi (PA) apabila ibunya hanya memantau pergera-kannya dari jauh.

Namun begitu, ketika menjayakan karnival Jom Heboh TV3 di Lumut, Perak, beberapa minggu lalu, ada insiden yang memperlihatkan gelagat kebudak- budakan Farah sehingga menimbulkan ketidakselesaan terhadap rakan artis dan sekumpulan peminat yang mengharapkan dia bersikap lebih matang.

"Saya akui, saya masih bersikap kebudak-budakan. Saya bertindak mengikut perasaan tanpa berfikir. Ketika di Lumut tu, ada sesuatu yang buat saya tak puas hati, saya terus melepaskan kemarahan tanpa ber-fikir panjang.

"Saya minta maaf kepada mereka yang berkecil hati dengan sikap saya itu. Saya akan berusaha memperbaiki kelemahan diri kerana setiap daripada kita, tak terlepas daripada melakukan kesilapan," kata Farah dengan jujur.

INFO: Raja Farah

  • NAMA PENUH: Raja Farah Raja Aziz
  • TARIKH LAHIR: 5 Julai 1988
  • ASAL: Kuala Lumpur
  • KELUARGA: nak ketiga daripada empat beradik
  • PENCAPAIAN: Anugerah Pantene Shine, Anugerah Skrin ke-8 (ASK8) dan finalis Pelakon Wanita Harapan, Festival Filem Malaysia ke-19 (FFM19)
  • FILEM: Salon, Anak Halal, Apa Kata Hati, Maut, Eee... Hantu, HAQ, Romance dan Merempuh Karma
  • DRAMA: Intan Asmara, Mentua vs Menantu, Misi XX Ray, Gadis Dari Bintang, Duranni dan Segalanya Ku Terima
  • PENGACARAAN: Anugerah Bintang RTM, Riuh @ Satu dan Filem @ 9.

    INFO: Adam AF2
  • NAMA SEBENAR:Mohd Aizam Mat Saman
  • TARIKH LAHIR: 19 September 1983
  • ASAL: Inanam Laut, Sabah
  • KELUARGA: Sulung daripada empat beradik
  • PENCAPAIAN: Tempat ketiga, Akademi Fantasia 2 (AF2) (2004); Lagu Paling Popular Hits 1, Joget Lambak (2007); Pelakon Lelaki Popular, Festival Filem Malaysia ke-19 (FFM19) (SMS) dan Vokal Duo Terbaik bersama KRU, Terhangat Di Pasaran, Anugerah Era 2004/2005.
  • ALBUM: Adam, Adam 2 dan Adam 3 (kesemuanya terbitan KRU Studios)
  • FILEM: Cinta Fotokopi, Main-Main Cinta, Diva dan Dimensi Cinta
  • TELEFILEM ARAHAN PERTAMA: Wira Malam: Bisikan Naga.
  • Saturday, May 16, 2009

    Adam kini bergelar pengarah

    Adam kini bergelar pengarah
    Oleh Ramlah Zainal
    roses@hmetro.com.my

    Rap
    BUAT masa ini fokus dan keutamaan Adam AF2 adalah kepada pembikinan mini album artis di bawah produksinya yang juga anak didiknya, Badboyz yang akan dilancarkan tidak lama lagi.

    "Mungkin ada yang berpendapat Badboyz tidak dapat lari daripada sentuhan muzik saya.

    "Sebenarnya, muzik saya dan Badboyz berlainan, saya lebih kepada 'martial arts dance' dan Badboyz pula pop dan shuffle," katanya.

    Sebenarnya, kata Adam, Badboyz adalah kumpulan penari yang mengiringi persembahannya sejak tiga tahun lalu.

    "Mereka bukan saja boleh menari, tetapi menyanyi dengan baik. Justeru, apabila melihat bakat besar mereka, saya terus menawarkan mereka menjadi artis syarikat saya pada 2008," katanya.

    Mengenai perkembangan kerjaya nyanyiannya pula, Adam berkata, dia akan muncul dengan imej baru sempena kemunculan single barunya, Kau pada pertengahan tahun ini.

    "Peminat boleh menyaksikan imej baru saya ini sempena persembahan dalam program Mentor minggu ketiga nanti.

    "Apapun, dalam keadaan krisis ekonomi global sekarang, saya perlu mengikut strategi syarikat rakaman sekarang untuk tampil dengan single terlebih dulu sebelum mini album atau album penuh.

    "Sebagai penyanyi, saya tetap pastikan sekurang-kurangnya mempunyai album baru setahun sekali, sekali gus memberitahu peminat saya masih aktif dalam bidang seni.

    "Saya juga sibuk kumpul material untuk album penuh yang dijangka siap pada penghujung tahun ini," katanya. Pada masa sama, Adam juga melangkah setapak lagi dalam kerjaya seninya apabila dia bergelar pengarah menerusi telefilem, Wira Malam Bisikan Naga.





    Telefilem ini adalah projek usahasama produksi Adam dengan satu lagi produksi lain serta disiarkan di saluran Astro Ria pada penghujung Jun ini.

    "Sebenarnya, saya sudah lama menanti peluang untuk berlakon dalam filem aksi, tetapi tidak ada tawaran dari mana-mana pihak.

    "Justeru, saya memutuskan untuk menerbit dan mengarahkan sendiri cerita aksi ini.

    "Pada mulanya, saya ingin terus buat filem, tetapi akhirnya selepas berbincang dengan rakan kongsi, akhirnya saya putuskan untuk buat projek telefilem terlebih dulu.

    "Selain saya, telefilem ini dibintangi pelakon Faizal Ishak, Aaron Aziz, Mimi (My Star LG), Along (Raja Lawak) dan Dian P Ramlee," katanya.

    Adam berkata, apa yang menarik, dia menampilkan senjata 'Nanchucks' dalam telefilem berkenaan.

    "Penggunaan senjata itu adalah sesuatu yang baru dan saya banyak membuat rujukan menerusi filem aksi Hong Kong dan Thailand.

    "Sebagai orang baru dalam bidang pengarahan, sudah pasti saya berhadapan dengan cabaran besar kerana menjadi pelakon dan pengarah sekali gus. Namun, saya tidak bersendirian mengarahkan cerita ini kerana dibantu penolong pengarah yang cukup berpengalaman dalam bidang ini," katanya.

    Adam ditemui ketika menjayakan sesi fotografi bersama Badboyz di Studio Balai Berita, baru-baru ini.

    Sementara itu, sebagai kumpulan baru, Badboyz berharap kehadiran mereka di persada seni diterima peminat muzik tanah air.

    Badboyz kini hanya tinggal tiga anggota iaitu Rayndra Jubidi (R'yan), 21, Mailin Antikoh (Marlon), 21, dan Eryandy, 25. Seorang lagi anggota asal kumpulan ini, Chaq pula terpaksa menarik diri daripada Badboyz kerana terbabit dengan program Mentor 3.

    Menurut Marlon, ketiadaan Chaq tidak mematahkan semangat mereka untuk terus mencari tapak di persada seni tanah air.

    "Memang ada sedikit perasaan kecewa kerana kami sudah bersama sejak awal lagi. Malah, Chaq juga terbabit dalam rakaman mini album Badboyz sebelum ini.

    "Apabila Chaq menarik diri, kami juga terpaksa buat rakaman semula mini album berkenaan yang mengandungi tiga lagu dan satu video klip iaitu single pertama, Pacar Pisau Cukur, Sayangku Janji dan Bila Kau Tiada.

    "Tapi sebagai kawan rapat, kami tetap merestui hasratnya untuk keluar dari kumpulan ini kerana kami tidak boleh menyekat rezekinya apabila berjaya memasuki Mentor 3.

    "Kami juga tidak bercadang mencari pengganti Chaq kerana yakin kekuatan kami bertiga sudah cukup memantapkan Badboyz. Perjalanan kami juga masih jauh lagi dan kami tetap akan meneruskan visi Badboyz yang masih belum kesampaian," katanya.

    Friday, May 08, 2009

    ADAM @ Mentor 3




    hye..utk pengetahuan u all,ahad nie Adam akan berada di Konsert Mentor 3 sebagai artis undangan...Info lanjut seperti berikut:

    Tarikh : 10th May 09(ahad)
    Masa : 9.00 mlm
    Lokasi : Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam(MBSA)

    *Pada AFCM yg nak tgk persembahan ADAM pada hari tersebut,boleh dapatkan PAS MASUK dari kami k...sms nama & jumlah tix pada Feeda 017-6400210...sms je ek !!!...

    *datang awal coz pintu akan tutup jam 8 mlm...see uuu!!!..

    Thursday, April 30, 2009

    Di Sebalik Takbir Pengambaran Drama 'WIRA MALAM'




    Hyeee...ahad lepas kami berkesempatan ke lokasi pengambaran Drama Telemovie Wira Malam....telemovie ini merupakan telemovie pertama arahan ADAM ..huhuhuh...Jika tiada aral,telemovie ini akan ditayangkan di Saluran Astro Ria pada bulan Jun 09...tgk Jgn Tak tgk tauuuuu!!!!..hehehehe





    Untuk shooting hari ni mengisahkan tentang keluarga Wira yg telah dibunuh oleh Penjahat2 Farouk....hah!kalau nak tau watak apa yg dipegang oleh Ryan,Yan d n Lon...kena la tgk telemovie ni nanti k...hehehhe





    Trailer WIRA MALAM :-

    ADAM & B.A.D Boyz @ Selayang Mall

    Pada 26th April yg lepas,ADAM berada di Selayang Mall utk mempromosikan album ADAM 3...selain ADAM,artis pertama dibawah naungan Aico Entertainment- Kump B.A.D Boys pun turut sama membuat persembahan...Yand,Marlon n Ryan mempersembahkan lagu dari single album mereka yg akan berada di pasaran tidak lama lagi..2 lagu tersebut- Sayangku Janji n Pacar Pisau Cukur...Ptg tu Adam memulakan persembahan dgn lagu Kau...Utk pengetahuan u all,lagu KAU sudah keudara di radio Era tidak lama dulu...










    **Gambar gambar yg lain akan di upload di fotopages AFCM dlm waktu terdekat ni k..tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!

    Sunday, April 19, 2009

    Undi ADAM di Muzik Muzik


    klik gambar utk imej lebih besar


    Hantarkan undian anda utk ADAM di Muzik Muzik sekarang!!!

    Saturday, April 11, 2009

    Dimensi Cinta - Harian Metro

    BORAK LOKASI: Ibu tunggal bentuk empayar niaga
    Oleh Ramlah Zainal
    roses@hmetro.com.my

    Rap
    BEBERAPA bilik dan kawasan sekitar Hotel Pullman Lakeside, Putrajaya yang baru saja beroperasi bertukar menjadi kolej swasta yang juga tempat Hanif (Chaq), Roy (Adam AF), Baby (Memey) dan Lydia (Zarina AF) menuntut dalam jurusan seni yang mereka minati.

    Malah, grand ballroom hotel juga berubah menjadi studio tarian untuk Hanif dan Roy bertanding sesama sendiri bagi menunjukkan tarian siapa lebih hebat, shuffle atau hip hop?

    Itulah antara paparan menarik dalam filem Dimensi Cinta arahan Eddie Pak atau Mohd Aliff Najmi Abdullah terbitan Harian Inovatif Sdn Bhd dengan kerjasama Sunday To Sunday Service Sdn Bhd.

    Ketika wartawan Rap sampai ke lokasi penggambaran Dimensi Cinta, Eddie sibuk menyiapkan babak Baby yang merajuk dan cuba dipujuk Chaq yang juga teman lelakinya. Namun, Baby tidak melayannya dan mengambil peluang untuk bermanja dengan Chaq.

    Dalam babak lain, Lydia pula cuba merapati Chaq kerana dia berminat mempelajari tarian shuffle kerana teman lelakinya Roy adalah anggota kumpulan Hip Hop.

    Sejak awal pagi lagi, Eddie begitu teliti bekerja dan berjaya menyiapkan empat babak menarik sepanjang sehari suntuk penggambaran Dimensi Cinta.

    Kata Eddie, penggambaran filem membabitkan bajet sekitar RM1.8 juta itu dimulakan sejak 3 Mac dan berakhir 21 Mac lalu di sekitar Putrajaya dan Lembah Klang.

    “Hotel Pullman Lakeside Putrajaya dipilih sebagai lokasi kolej kerana ia sesuai dengan jalan cerita dan hotel itu juga penaja utama lokasi sepanjang dua minggu penggambaran filem berkenaan,” katanya.

    Dimensi Cinta mengisahkan perjuangan wanita kelas atasan, Raja Soffhilea (Soffhie), berstatus ibu tunggal empat anak iaitu Hanif, Hafis, Hairul dan Misha untuk bangkit kembali membina empayar perniagaannya selepas keruntuhan rumah tangganya.

    Selepas bercerai dengan suami, Redhuan, Raja Soffhie berasakan dirinya bebas daripada penderitaan yang menyeksa dia dan anak sehingga meninggalkan kesan fobia dalam menjalani kehidupan harian.





    Bagaimanapun, perceraian itu membuatkan Raja Soffhie menjadi wanita lebih kuat dan tabah sehingga dia berjaya membentuk empayar perniagaan dengan bantuan Imran, budak kampung yang ingin menjadi usahawan berjaya.

    Akhirnya, bersama rakan kongsinya itu, Raja Soffhie muncul menjadi usahawan wanita berjaya dan menjalankan perniagaan stesen minyak besar-besaran termasuk mengusahakan batik moden untuk pasaran luar negara.

    Kesibukan menguruskan perniagaan menyebabkan tumpuan terhadap anak terbatas. Hanif, anak sulung, penuntut kolej yang mempunyai minat mendalam terhadap dunia tarian dan mempunyai studio tarian sendiri yang khusus bagi mereka yang tidak berkemampuan sekali gus mengelakkan remaja daripada melakukan aktiviti tidak berfaedah.

    Perkembangan studio itu menjadi buah mulut beberapa kumpulan jalanan lain termasuk Roy, yang sekelas dengannya. Roy cemburu dengan Hanif kerana dia berkawan rapat dengan Baby, gadis cantik di kolej mereka. Roy yang tidak puas hati terhadap hubungan Hanif dan Baby, mencabar Hanif menunjukkan kebolehan tarian masing-masing.



    JUDUL: Filem Dimensi Cinta

    TERBITAN: Harian Inovatif Sdn Bhd dengan kerjasama Sunday To Sunday Service Sdn Bhd

    PENERBIT: Raja Lela

    PENERBIT EKSEKUTIF: Cheryl Noneh (Cherylene Lee)

    PENULIS SKRIP/IDEA ASAL: Fendi M

    PANEL SKRIP: Adam Salleh dan Eman Manan

    PENGARAH: Eddie Pak

    PENOLONG PENGARAH: Fendi M

    PENGURUS PRODUKSI: Na Hashim

    SOLEKAN/HIAS: Yuki

    PENGURUS PAKAIAN: Hatim Thai

    JURUKAMERA: Pengarah Fotografi/Jurukamera: Bee Ho

    PENATA AUDIO: Gemerzik

    URULAMPU: Gary Kuna

    PEMILIHAN PELAKON: Faez Safari

    ADUNAN BUNYI: Royce Sa’ayan

    PENGARAH KESAN VISUAL: Timo

    PENYUNTING ONLINE: Leong W.W

    KOMPOSISI DAN REKAAN GRAFIK: Vanessa T

    PELAKON UTAMA: Catriona Ross (Raja Soffhilea) Fahrin Ahmad (Imran), Awie (Nazrul), Eman Manan (Redzuan), Adam AF (Roy), Scha Al Yahya (Isaac), Memey (Baby), Zarina AF (Lydia), Chaq ( Haniff), Bob (Coco), Aqeen (Misha) dan Nora (Nora).

    Wednesday, April 01, 2009

    ADAM @ ABPBH Tour - Klang Parade

    Haluuu..

    Just nak inform pada hari Sabtu(4/4) n Ahad(5/4) ini ADAM akan terlibat utk Tour Anugerah Bintang popular Berita Harian di Klang Parade,Selangor...Acara bermula dari jam 10pg hingga 10mlm..Persembahan artis akan bermula dari jam 2 ptg...So,kalau u all nak jumpa ADAM,jgn lupa ke Klang Parade k...;P

    Monday, March 30, 2009

    Tanya Soalan Bersama ADAM - Pancaindera 290309

    Saya minat adam sejak zaman Akademi Fantasia 2 (AF2) lagi. Harap-harap adam sudi jawab soalan saya.

    1. Apa pendapat Adam bila Aril AF7 memberitahu bahawa

    kehadiran Adam langsung tidak memberi apa-apa kesan kepadanya?

    2. Macam mana agak-agaknya peminat Adam nak hubungi Adam dengan lebih mudah?

    3. Adakah Adam masih memberi layanan yang baik kepada kelab peminat FADAM?

    All the best for your life dan segala yang Adam lalui dalam industri seni. Wassalam. Luv u,

    n Mimi

    Petaling Jaya, Selangor.

    ADAM

    1. Adam tak boleh nak cakap apa-apa kalau Aril berkata begitu. Kehadiran Adam ke Akademi Fantasia pun setakat nak berkongsi ilmu dan untuk memberi nasihat. Sama ada dia terima atau tak terpulang kepada dia untuk menerimanya.

    2. Kepada semua peminat Adam, anda boleh melayari http://groups.yahoo.com/ group/adam_af untuk maklumat lanjut. Nanti Mimi boleh melihat dengan lebih dekat apa aktiviti terbaru dan boleh juga berinteraksi dengan Adam.

    3. Isu ini bukan isu yang baru. Sebenarnya susah untuk Adam cakap. Banyak hati yang perlu Adam jaga setakat ini. Adam masih lagi melayan kelab peminat FADAM dengan baik. Cuma mungkin tak dapat nak menyertai semua acara yang ada kerana kekangan masa. Bagi peminat yang mahu mengikuti perkembangan semasa Adam boleh menyertai Adam Fan Club Malaysia.

    Sibuk dengan Kau

    Saya ada beberapa soalan yang nak ditujukan kepada Adam.

    1. Apakah perkembangan Adam sekarang ini?

    2. Apakah lagu dan drama yang menjadi kegemaran Adam?

    3. Betulkah Adam meminati dan meniru gaya penyanyi Korea, Rain?

    n Korean Girlz, Kangar, Perlis.

    ADAM

    1. Buat masa ini Adam sibuk dengan pembikinan single terbaru Kau yang akan menemui peminat tidak lama lagi. Selain itu Adam baru sahaja selesai menjalani penggambaran filem Dimensi Cinta yang akan menemui penonton tidak lama lagi.

    2. Susah untuk Adam memberikan tahu lagu mana yang Adam suka. Tapi Adam memang menggemari lagu berentak pop dan hip hop. Ia memang dekat dengan jiwa Adam. Adam juga suka drama aksi. Tak banyak cerita kita yang memaparkan aksi. Insyaallah Adam akan mula mengarahkan drama Wira Malam yang banyak mengandungi aksi lasak.

    3. Sebenarnya Adam tak meniru sesiapa. Tapi orang selalu cakap begitu kerana konsep yang kami bawa sama. Lagi satu mungkin dia lebih glamor daripada Adam dan sebab itu orang nampak Adam meniru dia.

    Seronok bila orang nyanyi

    Saya Husna amat meminati Adam dan ingin terus menyokong adam sebagai anak seni dalam industri ini.

    1. Apakah pekerjaan Adam sebelum terpilih menjadi salah seorang pelajar AF2?

    2. Sebagaimana yang kita tahu ramai junior Adam di AF7 diberi tugasan membawa lagu adam sendiri. Apakah perasaan Adam?

    3. Penampilan Adam yang sentiasa nampak kemas menyebabkan beribu peminat adam menjadikan Adam sebagai idola mereka. Jadi adakah Adam mahu mengekalkan penampilan yang sedia ada?

    4. Bila lagi nak tamatkan zaman bujang?

    n Nurul Husna Mohamad,

    Simpang, Perak.

    ADAM

    1. Sebelum memasuki AF2, Adam merupakan seorang pelajar di Institut Bandaraya Utama, Sabah.

    2. Mestilah Adam bangga apabila ada orang menyanyikan lagu yang telah Adam popularkan. Masa dekat AF2 dulu Adam yang nyanyikan lagu orang lain saja. He... He...

    3. Penampilan merupakan satu perkara yang subjektif. Adam memang menitik beratkan soal penampilan setiap kali beraksi. Antara sedar dan tidak setiap kali Adam muncul dengan album atau single terbaru, imej yang Adam bawa juga akan berubah mengikut kesesuaian lagu. Untuk single akan datang pun Adam sedang memikirkan imej terbaru.

    4. Mungkin umur Adam dah 28 tahun nanti barulah Adam akan menamatkan zaman bujang. Harap-harap sebelum umur 30 tahun la.

    Tunggu dan lihat

    Hai Adam. Saya minat sangat dengan Adam. Saya ingin bertanyakan soalan

    1. Apa hobi Adam ?

    2. Kalau tak jadi penyanyi dan pelakon, Adam sebenarnya nak jadi apa?

    3. Watak macam mana yang Adam minat?

    4. Dengar khabar Adam dah ada buah hati, bila nak tunjukkan si dia pada umum?

    Saya suka dengan kesemua album dan lagu Adam, terutamanya lagu Tak Tahu, Esokkan Ada dan Benar-Benar. Saya tak sabar nak tengok Adam dalam filem Dimensi Cinta, semoga Adam berjaya dalam bidang ini. Saya akan menyokong Adam selamanya.

    n Zurin @ Zuraini, Ipoh, Perak.

    ADAM

    1. Selalunya Adam akan habiskan masa dekat studio sahaja. Kalau ada masa terluang Adam akan menonton wayang dan ke jim. Buat masa ini Adam lebih suka menghabiskan masa bermain bot kawalan jauh sahaja.

    2. Nak jadi polis.

    3. Adam suka watak yang mencabar seperti watak seorang super hero yang sentiasa berjuang untuk menyelamatkan orang ramai. Selain itu Adam memang nak sangat berlakon macam cerita Jet Li atau Jackie Chan.

    4. Adam lebih suka mengambil sikap tunggu dah lihat dahulu. Bila tiba masa yang sesuai nanti Adam akan umumkan. Biarlah kami merapatkan apa yang longgar dahulu.

    Suka wanita penyayang

    Assalamualaikum. Adik nak ucapkan terima kasih sangat sekiranya surat ini menjadi pilihan abang adam. Adik amat meminati Adam dan begitu teruja sekiranya dapat mendengar suara abang.

    1. Abang Adam dah ada seseorang ke di hati? Apa ciri-ciri wanita idaman abang?

    2. Abang Adam ada e-mel tak? Bagaimana cara untuk berhubung dengan abang?

    3. Warna kegemaran abang Adam apa ek?

    Adik harap abang adam sentiasa berjaya dalam bidang yang abang ceburi.

    n Anmi Nurul

    ADAM

    1. Adam suka wanita yang penyayang, yang memahami, baik hati, dengar cakap, menghormati orang tua dan semua sikap positif yang patut ada dalam diri seorang wanita.

    2. Layari http://adamfcm.blogspot.com untuk berinteraksi dengan lebih lanjut.

    3. Hitam, putih dan merah

    Berduet dengan Stacy

    Saya adalah salah seorang dari peminat anda. Di sini saya ada beberapa soalan untuk Adam.

    1. Siapakah tokoh negara yang Adam kagumi dan kenapa?

    2. Kenangan yang paling indah dan paling pahit yang tidak dapat dilupakan sejak bergelar artis.

    3. Adam dah duet dengan KRU dan Farah. Tak nak duet dengan Stacy ke?

    Saya doakan Adam terus berjaya dalam segala bidang yang diceburi. Amin.

    n Marina, Petaling Jaya.

    ADAM

    1. Adam mengagumi ketokohan Tun Dr. Mahathir Mohammad. Bagi Adam, Tun merupakan insan yang bertanggungjawab membuat perubahan kepada negara kita dan menjadi idola kepada setiap insan.

    2. Kenangan yang paling manis sudah tentu apabila Adam dapat berjumpa dengan peminat dan melayan mereka dengan baik. Paling Adam kurang senang apabila banyak gosip dan fitnah yang menimpa Adam selama ini.

    3. Memang ada perancangan kearah itu dan sedang menyiapkan lagu yang sesuai dengan konsep yang akan kami bawakan nanti. Harap sabar menanti.

    Tuesday, March 17, 2009

    ABPBH 2008: Kenangan indah di Terengganu

    ABPBH 2008: Kenangan indah di Terengganu

    Oleh Farihad Shalla Mahmud
    farihad@bharian.com.my




    Lawatan ke Taman Tamadun Islam tinggalkan kenangan manis kepada rombongan ABPBH 2008

    SIRI jelajah promosi Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2008 di Kuala Terengganu, hujung minggu lalu memberi pengalaman yang cukup indah buat finalis ABPBH apabila bukan saja diberi peluang beramah mesra dan menghiburkan peminat, tetapi juga berkesempatan untuk membuat lawatan di lokasi tumpuan pelancong di negeri itu.

    Memandangkan acara promosi ini mendapat kerjasama sangat baik daripada Kerajaan Negeri Terengganu, maka satu daripada atur cara yang disediakan berkait rapat dengan aktiviti pelancongan. Kali ini, rombongan ABPBH 2008 yang mengandungi 30 orang ini di beri kesempatan untuk melawat Taman Tamadun Islam yang terletak di Pulau Wan Man.



    Perasaan teruja menjelma sebaik saja melihat bas antik sudah sedia menunggu di depan penginapan rombongan ini iaitu di Sumai Suite Hotel. Uniknya bas ini, bukan saja dari segi warna yang agak berbeza daripada warna bas sedia ada, tetapi reka bentuknya yang unik iaitu dari segi hiasan hinggalah tempat duduknya yang kelihatan seperti bangku di taman membuatkan ramai terpegun

    Sambil diiringi polis trafik, bas antik ini meluncur menuju ke Jeti Shahbandar, untuk menaiki gondola pula iaitu bot yang akan membawa pengunjung ke Taman Tamadun Islam. Perjalanan yang mengambil masa hampir setengah jam itu cukup menyeronokkan kerana penumpang berpeluang melihat keindahan bandar Kuala Terengganu dari aras laut serta kejernihan air menandakan ia masih belum tercemar.

    Dari jauh lagi sudah kelihatan, Masjid Kristal yang menjadi kemegahan penduduk di negeri Darul Iman ini, selain Masjid Terapung. Bersebelahan Masjid Kristal itulah terletaknya Taman Taman Tamadun Islam yang kaya dengan hasil kesenian Islam, sejarah dan

    ROMBONGAN artis menaiki trem melawat Taman Tamadun Islam.

    budaya.

    Sebaik saja sampai di Jeti Tokku Paloh, rombongan ABPBH dibawa menaiki tram untuk melihat persekitaran taman itu yang dipenuhi dengan 21 monumen Islam yang terkenal di seluruh dunia antaranya Masjid Negara, Masjidil Haram, Makkah, Taj Mahal serta Masjid Nabawi di Madinah sambil diberi penerangan mengenai monumen itu menerusi rakaman suara.

    Cukup mengagumkan kerana bukan mudah untuk menyaksikan monumen asal memandangkan kebanyakannya berada di luar negara. Usaha

    ini sewajarnya diberi pujian kerana secara tidak langsung ia mendekatkan pengunjung dengan keindahan seni bina Islam yang tidak ternilai itu.

    MENAIKI gondola untuk ke Taman Tamadun Islam.

    Memang tidak sia-sia mereka yang menyertai rombongan ABPBH kali ini dibawa berkunjung ke tempat yang bukan saja mampu merapatkan silaturahim sesama mereka, tetapi juga menambahkan ilmu pengetahuan mengenai sejarah dan seni bina Islam.

    "Selalu bila ada roadshow, artis lepas selesai tugas akan lepak dalam bilik tak buat apa-apa. Tetapi dengan adanya lawatan seperti

    ini, masa kita akan terisi dengan kegiatan yang berfaedah. Bukan saja seronok kerana berpeluang melawat tempat bersejarah

    beramai-ramai tetapi juga mendapat ilmu yang berguna," ujar Adam yang cukup seronok dengan sesi lawatan itu.

    Kesempatan melawat Taman Tamadun Islam itu juga berjaya menerbitkan perasaan teruja kepada pemenang tempat ketiga program

    realiti Akademi Fantasia, Nubhan. Selain membangkitkan nostalgia, Nubhan berkata aktiviti seperti ini perlu dijadikan acara wajib untuk setiap siri jelajah promosi ABPBH.

    "Ini kali kedua, saya datang ke Terengganu. Sebelum ini saya datang untuk buat klip video lagu Ada Untukmu iaitu pada tahun

    lalu. Kali ini, saya datang untuk menyanyi depan peminat. Cuma kedatangan kali ini lebih menyeronokkan kerana ada peluang

    untuk jalan-jalan bersama rakan artis lain.

    "Pada saya, biarlah aktiviti ini diteruskan dari masa ke semasa. Lagi pun, ABPBH sudah dimasukkan dalam kalendar pelancongan

    maka secara tidak langsung, ia sudah mendapat pengiktirafan kerajaan negeri,” kata jejaka dari Kuala Pilah ini.

    Turut terpesona dengan sesi lawatan ini adalah pelakon yang dicalonkan dalam kategori Artis Komedi Wanita Popular iaitu

    Kenchana dewi.

    "Ini adalah pengalaman istimewa kerana bukan mudah untuk orang seperti saya mengunjungi tempat begini. Apa yang pasti, saya

    rasa kagum melihat keunikan 21 monumen ini yang belum pernah saya saksikan sebelum ini," katanya.

    Bagi pelakon Sheila Mambo pula, dia berharap aktiviti yang membabitkan finalis pada masa akan datang akan lebih dikembangkan

    mengikut lokasi kunjungan.

    "Sebagai contoh, mungkin kita boleh buat lawatan ke tempat menenun songket, kilang memproses keropok lekor atau apa saja

    yang berkaitan dengan aktiviti pelancongan di sesebuah negeri itu. Pasti menarik," kata pelakon yang semakin hangat menerusi drama

    Mertua vs Menantu ini.

    Selain membuat lawatan, rombongan ini juga dibawa menonton tayangan video secara ringkas mengenai perjuangan Rasulullah SAW

    serta kisah batu tergantung seperti yang diriwayatkan menerusi peristiwa Israk dan Mikraj.

    Selepas menikmati jamuan ringan, rombongan meneruskan perjalanan ke Mydin Mall yang menjadi lokasi utama siri jelajah promosi

    ABPBH 2008.

    Taman

    Tamadun Islam


    Waktu operasi: 9 pagi hingga 7 malam

    Hujung Minggu: Jumaat, Sabtu, Ahad, cuti sekolah dan cuti umum

    10 pagi hingga 7 malam Isnin, Rabu dan Khamis (Selasa tutup, kecuali cuti sekolah dan cuti umum)

    Harga tiket:

    Dewasa: RM10

    Kanak-kanak 7 - 12 tahun: RM5

    Kanak-kanak 6 tahun ke bawah: Percuma

    Warga emas 60 tahun ke atas: RM5

    Bagaimana menuju ke sana:

  • Perkhidmatan bas shuttle dari Kuala Terengganu jam 6 pagi hingga 10 malam setiap hari. Tambang RM2.

  • Lokasi mengambil penumpang iaitu di Taman Shahbandar. Teksi air atau penambang yang berlepas dari Jeti Shahbandar
  •  
    Original Template By : uniQue  |    Modified and Maintained By : Intydez